Een logopedist houdt zich bezig met problemen

op het gebied van communicatie.

 

Spraak

Spraakproblemen komen voor bij volwassenen en kinderen. Kinderen kunnen onduidelijk spreken om dat ze nog niet alle klanken beheersen. Of doordat er sprake is van een moeizame aansturing van de spraakspieren (verbale dyspraxie).

Ook slissen kan de verstaanbaarheid beïnvloeden.

Bij volwassenen kan een hersenbloeding of een herseninfarct de oorzaak zijn van onduidelijk spreken. Dat noemen we  dysartrie. Ook broddelen komt voor bij volwassenen en kinderen.

Taal

Bij taalproblemen bij kinderen moet u denken aan kinderen die een kleine woordenschat hebben, waardoor ze niet kunnen vertellen wat ze willen. Ook kan de zinsbouw niet goed zijn of het taalbegrip, waardoor de communicatie wordt belemmerd.

De logopedist doet onderzoek naar deze aspecten en behandelt gericht dat deel van de taal dat het communicatie-probleem uitlokt.

Bij volwassenen kunnen er problemen met taal ontstaan door een herseninfarct of –bloeding of door andere ziekten.

Ook tweetaligheid kan problemen geven in de communicatie.

 

Stem

Stemproblemen belemmeren de communicatie; met een hese

of schorre of géén stem wordt u niet of slechter verstaan.

De logopedist zoekt met u naar de oorzaken van deze  stem-klachten. Ze leert u de stem efficiënter te gebruiken.  Begeleiding van een cliënt rondom een stembandoperatie behoort ook tot de werkzaamheden van een logopedist.

 

Afwijkende mondgewoonten

Duimen, vingers in de mond maar vooral een verkeerde tongpositie en een verkeerde slik zijn afwijkende mond-gewoonten die invloed kunnen hebben op de stand van het gebit. De logopedist leert een goede plaatsing en functie van de tong aan.  Ik hanteer hierbij de uitgangspunten van de OMFT

(oro-myofunctionele therapie).

 

Stotteren

Behandeling van stotteren vraagt om maatwerk. Heeft u vragen over het stotteren van uw kind of uzelf, dan adviseer ik u een afspraak te maken. Zo kan ik de tijd nemen om uw vragen in alle rust nauwkeurig te beantwoorden.

Ik heb een Europees specialisatie jaar vloeiendheids-stoornissen (ECSF) gevolgd. Hierdoor ben ik in staat secuur in te zoomen op het stotterprobleem. Voor meer informatie zie boven aan deze pagina ‘stotteren’ of www.stotteren.nl

 

Logopedie bij de Ziekte van Parkinson

De stem wordt steeds zachter en soms heser, de uitspraak wordt mompelend. Het slikken kan moeilijker gaan, er  kan speekselverlies optreden. De logopedist kan met u trainen om dit te verbeteren. Ik ben Parkinsonnet geschoold logopedist en lid van Parkinsonnet Gorinchem, waarbij ik samenwerk met neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen en de Parkinson Verpleegkundige. Zie voor meer informatie ‘Ziekte van Parkinson’ in de zwarte balk bovenaan deze pagina en op www.parkinsonnet.nl

 

Problemen bij eten en drinken.

Zowel bij (hele) jonge kinderen als bij volwassenen kunnen er problemen met het eten en drinken ontstaan. Veel verslikken

(bv hoesten na een hap) of het eten niet goed kunnen doorslikken zijn hier voorbeelden van.  De logopedist geeft hierin begeleiding. Na een uitgebreid onderzoek wordt gekeken of er aanpassingen nodig zijn in de consistentie van het eten. Wellicht is het nodig de houding aan te passen of kan er geoefend worden om het slikken veiliger te maken.

Logopedie Sleeuwijk. Aangesloten bij de NVLF, De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie