Kinderpsychiater dokter Tan uit Amsterdam heeft de term

DO in Nederland geïntroduceerd.

 

 

 

Wat zijn de gevolgen van een dysfatische ontwikkeling?

Sommige kinderen hebben al heel vroeg in de gaten dat ze niet zo kunnen praten als ze zouden willen. Ze trekken zich terug uit het contact met de omgeving en kunnen heel verlegen zijn. Uiteraard kan dit problemen geven in de sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Volgens dr. Tan werkt DO remmend op de innerlijke spraak (het vermogen om in jezelf te praten). Dit helpt om je gedrag te reguleren (ik hou me in, ik tel tot 10), om handelingen te plannen (eerst ga ik naar de wc, dan spelen) en om de gevoelsontwikkeling te bepalen (het is niet eng, ik kan het best). Je stuurt jezelf beter als je in jezelf kunt praten. Kinderen met DO kunnen algehele leeproblemen ontwikkelen.

 

Behandeling dysfatische ontwikkeling

De logopedische groepsbehandeling is gestoeld op de methode Söderbergh, waarbij de volgende uitgangspunten gelden:

De spraak wordt gestimuleerd door middel van het lezen. Lezen is dus een middel, geen doel. Doordat taal ook geschreven wordt (visueel gemaakt), hebben kinderen een tweede houvast naast het kanaal via de oren (auditief) om taal te onthouden. Wat opgeschreven is kun je nog een keer herhalen.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

We werken in groepjes van vier kinderen, van wie wij denken dat ze qua niveau bij elkaar passen.

We werken 1 uur per week met 2 logopedisten op de volgende lokatie:  ’t Rondeel, ’t Rond 2, Woudrichem.

 

Voor het slagen van de therapie is het noodzakelijk dat u als ouder betrokken bent bij de behandeling. Regelmatig zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden en wordt u uitgenodigd een behandeling bij te wonen. Wij gaan met u, de ouders, een behandel-overeenkomst aan waarin we afspreken minimaal één jaar voor deze groepsbehandeling uit te trekken.

 

Aanmelden

Als u denkt dat deze aanpak past bij uw kind, kunt u ons bellen voor een intakegesprek. Voordat wij u kind plaatsen in een DO-groep, zullen wij een logopedisch onderzoek uitvoeren. Hierdoor krijgen wij een goed beeld van het taalniveau van uw kind.

 

Kosten

Logopedie wordt vergoed door uw ziektenkostenverzekeraar.

Het zit in het basispakket. Er is wel een machtiging van een (huis)arts nodig.

 

Wat is Dysfatische Ontwikkeling?

 

Het belangrijkste kenmerk van een dysfatische ontwikkeling (DO) is dat een kind niet goed kan zeggen wat het weet en begrijpt. Het kind begrijpt taal beter dan dat het zelf kan gebruiken. ‘Er zit meer in dan er uit komt’ horen wij vaak.

 

Verder spreekt het kind meestal slecht, als het al spreekt. Het lijkt alsof het kind moet zoeken naar woorden en juiste zinnen en het vindt het moeilijk om de draad van een verhaal vast te houden. Spontaan (tijdens het spelen) vertelt het kind beter dan in een situatie waarop het kind ‘op commando’ moet spreken, bijvoorbeeld in de kring in de klas. Het kind verwerkt en onthoudt beter wat het ziet dan wat het hoort. Het komt voor dat kinderen onverstaanbaar blijven spreken. Dan kan er ook sprake zijn van problemen in de planning van de mondbewegingen.

Logopedie Sleeuwijk. Aangesloten bij de NVLF, De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie